PINJAMAN PERIBADI KERAJAAN

Pinjaman Peribadi Kerajaan adalah skim pinjaman yang ditawarkan oleh kerajaan untuk membantu peminjam yang memerlukan wang kecemasan untuk tempoh singkat. Oleh kerana pinjaman ini ditawarkan oleh kerajaan ataupun badan berkanun, pinjaman ini berlandaskan hukum untuk membantu rakyat ataupun kakitangan kerajaan.

Pinjaman ini biasanya diurus oleh beberapa badan berkanun atau bank berkanun seperti Bank Rakyat, Koperasi ataupun MBSB. Kadar faedahnya rendah, kerana risiko yang diambil oleh badan berkanun ini adalah rendah. Ini juga bermaksud, tidak ramai orang ataupun kakitangan kerajaan, layak membuat pinjaman.

Kelayakan untuk pinjaman peribadi kerajaan

Ansuran bulanan pula adalah melalui potongan Biro Angkasa. Biasanya penjamin, guarantor dan cagaran tidak diperlukan untuk memohon pinjaman ini. Ini kerana salah satu kriteria adalah, anda perlu berkhidmat sebagai kakitangan awam lebih dari 2 tahun atau lebih. Anggota tentera adalah tidak layak. Ini kerana tentera mempunyai badan berkanun yang khusu untuk tentera.

Kegunaan pinjamn peribadi ini tidak terhad kepada sebab tertentu sahaja. Akan tetapi, ianya sesuai untuk perkahwinan, menjelaskan hutang dengan kadar interest tinggi, perbelanjaan rumahtangga, musim perayaan, pendidikan anak serta tujuan kecemasan. Antara sebab-sebab yang sering dikemukakan untuk memohon pinjaman ini oleh kebanyakan penjawat awam adalah seperti:

  1. Wang Kecemasan. Sekiranya anda ingin mendapatkan wang tambahan untuk sementara, baik ambil pinjaman yang hanya untuk jangkamasa pendek seperti 2 – 3 tahun sahaja.
  2. Pembiayaan Maksima. Sekiranya anda inginkan sejumlah wang yang banyak yang boleh digunakan untuk pelbagai perkara, mohonlah pinjaman maksima 10 tahun.

Alternatif daripada pemberi pinjam wang berlesen

Oleh kerana proses pinjaman peribadi kerajaan begitu sukar, jadi pinjaman wang berlesen adalah sangat sukar. Tidak ramai kakitangan awam yang layak untuk pinjaman kerajaan ini. Dengan menggunakan perkhidmatan peminjam wang berlesen anda boleh memohon pinjaman walaupun anda telah pun disenarai hitam atau pun memiliki rekod kewangan silam yang buruk dengan bank. Ia juga tidak memerlukan penjamin dan cagaran.

Proses kelulusannya pinjaman kami adalah sangat cepat. Terdahulu, dokumen yang diperlukan adalah lebih senang untuk pemberi pinjam berlesen. Wang pinjaman akan disalurkan kepada peminjam secepat mungkin selepas diluluskan. Kami juga tidak terima sebarang pinjaman pendahuluan. Jadi, jangat risau tentang skim pinjaman yang berasaskan penipuan dengan pinjaman pendahuluan.

Kesimpulan

Oleh itu kami menyarankan agar anda menggunakan perkhidmatan kami untuk sebarang wang kecemasan. Ini adalah untuk pinjaman bisnes yang boleh menyelesaikan masalah kewangan syarikat anda dengan segera, ataupun pinjaman peribadi untuk kegunaan individu. Dalam keadaan terdesak, bantuan daripada pemberi pinjam wang berlesen mungkin adalah lebih baik, kerana ia pantas dan fleksibel.